Čím ošetriť drevo?


Lak
Ak drevo natrieme lakom, získame najme pekný vonkajší vzhľad. Takto ošetrený materiál, sa navyše veľmi ľahko udržiava. Môžeme ho utierať namočenou handričkou a v prípade podláh, klasickým mopom a vodou. Vďaka ochrannej vrstve, ktorá vzniká na povrchu dreva, mu vlhkosť neuškodí. Taktiež je chránené pred mechanickým poškodením a dodáva pekný, lesklý vzhľad. Lak by sme vo všeobecnosti nemali používať na podlahy, a to najme na tie staršie. Spolu s tým, ako drevo pod našimi nohami, nábytkom a inou záťažou pracuje, sa spolu s ním hýbe i lak, ktorý z nich po krátkej dobe, doslova vypadne. Lak je ideálnym riešením hlavne pre mäkké drevo, ako je napríklad smrek, alebo borovica.

lakování dřeva

Olej
Olej je určený najme na to, aby sa vpil do hĺbky dreva. Je preto ideálnym riešením pre nábytok a drevené plochy, ktoré sú nadmerne namáhané. Môžeme ho používať na spomínané podlahy, pretože sa dostane do ich hĺbky a tak vydrží dlhšie obdobie. Dnes dostanete množstvo olejov na čisto prírodnej báze, takže nimi môžete ošetrovať detský nábytok, alebo plochy, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s potravinami. Veci ošetrené olejom, sa síce nelesknú ako tie, na ktoré použijeme lak, sú však ošetrené hlavne z vnútra. Pri jeho používaní dávajte pozor aj na správny postup práce. Dôležité je najme to, aby ste nevsiaknutý olej poriadne utreli handričkou. Inak, by vám mohli na povrchu dreva vzniknúť škaredé škvrny.

textura

Vosk
Výhodou vosku je taktiež to, že si ho môžeme zakúpiť bez chemických prímesí. Používať ho teda môžeme už na spomínané materiály, ktoré prichádzajú do kontaktu s jedlom, alebo sú určené pre deti. Na rozdiel od vosku, sa však nevpíja do hĺbky, takže drevo ošetruje podobným spôsobom ako lak. Natretý nábytok vyzerá veľmi prirodzene, preto je vhodným riešením na rekonštrukciu starších kúskov, ktoré by nemali vyzerať príliš „novo“. Nevýhodou vosku je, že nedokáže odolávať vysokým teplotám. Takže na kuchynské dosky, alebo jedálenské stoly, použite radšej olej.

6 roky ago