Zaujímavé informácie o etnických kuchyniach

Najprv by sme si mali určiť, že svetový trh má dva pohľady na potravinárske produkty. Ide to:
1. exotické produkty – tie sú určitým spôsobom adaptované miestnymi občanmi
2. etnické produkty – tie sú autentické pre rôzne komunity prisťahovalcov
Etnické kuchyne sa v rôznych krajinách objavujú čoraz častejšie, avšak existujú oddelene od domácej kuchyne. No napriek tomu, existujú prípady, kedy sa takáto kuchyňa integrovala do domácej natoľko, až sa stala jej súčasťou. Uvedieme si príklad. Veľká Británia, kedysi koloniálna veľmoc, bola výrazne poznačená indickou kuchyňou. V súčasnosti sa v Británii vyrába veľké množstvo indických korenín, zmesí a pást.

pizza.jpg

Zaujímavosťou je aj to, že jedlo „tika-masala“ sa v Británii natoľko udomácnilo, že ho nájdete v reštauráciách uvedené pod anglickými jedlami.
Vo väčšine krajín bolo vniknutie gastronómie cudzích národov podmienené potrebami obyvateľov, pri nás dokonca aj politikou za čias socializmu. Počas 50-tych rokov minulého storočia sa vďaka priateľským vzťahom Ruska s Čínou v Prahe objavila prvá čínska reštaurácia, vrátane kuchárov a rapídne nabrala na popularite.
V etnickej reštaurácii by jedlá, poradie ich podávania a spôsob servisu mali zodpovedať zvyklostiam danej kuchyne. Napríklad, k sushi pokrmom ako je napríklad „nigiri“ (plátok surovej rybaciny na ryži, býva obalené prípadne v morskej riase nori) by mali byť priložené tradičné ázijské paličky na jednoduchšiu konzumáciu spoločne s malou nádobkou na sójovú omáčku, do ktorej sa pokrm má namáčať.
Krajinou s najväčším počtom etnických kuchýň je, samozrejme, USA. No až po druhej svetovej vojne sa v štátoch začali otvárať reštaurácie imigrantov. Ďalší rozvoj, a to nie len v USA, nastal spoločne s rozvojom cestovného ruchu pri konci minulého storočia.

sushi.jpg

Etnické kuchyne majú svoj základ v krajových, prípadne regionálnych kuchyniach, ktoré vznikli na základe dostupnosti surovín. To znamená, na Slovensku by tu nemalo ako vzniknúť indické kari s ryžou, pretože sa tu nepestovala ani ryža, ani korenie potrebné na kari.
Bohužiaľ, o slovenskej kuchyni sa to povedať nedá. Aj keď existujú slovenské jedlá, ktoré by sa po menších úpravách uchytili na medzinárodných jedálnych lístkov, slovenská gastronómia si sotva vie udržať vlastnú identitu na domácom trhu.
V dnešnej dobe etnické kuchyne spĺňajú modernosť prípravy jedál – sú ľahké, obsahujú zeleninu, využívajú čerstvé a kvalitné suroviny, zaujímavé korenia a pripravujú sa tradičným spôsobom. Z tohto dôvodu sa stávajú aj prvkom cestovného ruchu a sú rozhodne dôvodom na vyskúšanie.

7 měsíci ago